Een belangrijk onderwerp bij een financiering van een Spaanse woning: de hypotheekrente in Spanje. Vaak zie je verschillen hierin, zeker op het internet. En wat zijn de verwachtingen van eventuele rentewijzigingen, zodat je hiermee rekening kunt houden? Onze analisten duiken ieder jaar in op het vraagstuk hypotheekrentes in Spanje.

Maar laten we beginnen met een standaardreactie van woningaankopers in Spanje:

‘’Op het internet lees ik veel lagere rentes!’’

Het komt voor dat we dit meerdere keren per week te horen krijgen. Mensen zien vaste rentes voorbijkomen van 2 of 3%, maar de vraag is: hoe is dit mogelijk?

De reden is simpel. Deze rentes zijn namelijk bestemd voor Spanjaarden die in Spanje wonen. Het kán voorkomen dat deze rentes ook verstrekt worden aan inwoners die niet van origine Spaans zijn. Maar in dat geval betreft het buitenlanders die al >2 jaar wonend en belastingplichtig zijn in dit land. Jij als Nederlander, die geen belasting in Spanje betaalt, wordt gezien als buitenlander die hier een hypotheek aanvraagt. Hiervoor worden altijd rente toeslagen gerekend, de zogenaamde risico-opslag.

NIF nummer Spain

Belangrijker is: wat zijn nu de daadwerkelijke rentes voor jou als Nederlandstalige aankoper uit Nederland of België? En hoe komen deze hypotheekrentes tot stand? Daarvoor starten we eerst met een terugblik naar voorgaande jaren:

Terugblik op de jaren 2020 – 2023

Toen de coronacrisis toesloeg in 2020 waren de meningen over de rentes in Spanje (en Europa) enorm verdeeld. De een riep dat de rentes enorm zouden stijgen door deflatie, de ander dat de rentes historisch laag zouden blijven door de ingrepen van de ECB. Tijdens de coronacrisis bleven die rentes een tijd lang erg laag, waardoor het voor veel mensen aantrekkelijk was om een hypotheek af te sluiten, zelfs voor kopers die het eigenlijk uit eigen vermogen kunnen betalen, de zogenoemde cashbuyers.

In 2022 liep na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne de inflatie hard op. Als tegenwicht gingen de Centrale Banken de rente verhogen om de inflatie te bestrijden. Zodoende dat de hypotheekrentes enorm hard stegen, ook in Spanje. De invloed van de Centrale Banken en andere factoren bespreken we hieronder:

De rol van de Europese Centrale Bank (ECB)

Net zoals Nederland is Spanje lid van de eurozone en heeft de ECB veel invloed op het monetaire beleid en de rentes. Een belangrijke indicator hierin is de euribor rate (de rente waarmee banken geld aan elkaar kunnen uitlenen). Deze bepaalt grotendeels de variabele rentestanden in Europa. De vaste rente is daar vervolgens weer een afgeleide van, al heeft iedere Spaanse bank zijn eigen risicobepaling methode.

ecb

Sinds 2022 is de ECB de rentestanden dus flink gaan verhogen, waardoor Spaanse banken minder goedkoop geld konden lenen. Het gevolg? Stijgende hypotheekrentes. Omdat de Spaanse banken ook niet konden inschatten wanneer de stijging zou stoppen, gaven ze nog veel hogere rentes af, of boden niet langer rentevaste periodes.

De rol van de economie en de woningmarkt

Naast de ECB, speelt ook de economie en de status van de woningmarkt een grote rol. Denk aan het (hoge) inflatieniveau bijvoorbeeld, of we in een gunstige economische situatie zitten of in een recessie, én uiteraard of vastgoed in Spanje courant is en goed verkoopt / voldoende roulatie is.

Dit alles maakt dat in 2023 de hypotheekrentes een stuk hoger waren dan het afgelopen decennium. Uit een rapport van het Spaanse Nationaal Instituut voor de Statistiek (INE) blijkt dat het gemiddelde rentepercentage over woningen voor non-residenten is gestegen tot ongeveer 4,5 a 5%.

En hiermee komen we bij onze hypotheekrentes voor 2024:

Hypotheekrente 2024

De verwachting is dat de woningmarkt in Spanje én het gedrag van de Spaanse banken gelijk blijft aankomend jaar. De ECB rentes zijn gestabiliseerd, maar alhoewel de inflatie nu lager is, is deze nog steeds niet onder het gewenste peil van 2%. Zodoende zullen de Centrale Banken de rente vasthouden, totdat de inflatie zich op een stabiel laag niveau bevindt.

Spaanse banken zullen echter nog steeds graag hypotheken aan non-residenten verstrekken, want dit is een interessante inkomstenbron voor ze. En daarmee kunnen we kijken naar de actuele rentetarieven in Spanje in 2024:

Actuele rentetarieven in Spanje in 2024

De hypotheekrente in 2024 ligt hoger dan de rentes die we kenden in de periode 2016-2021. Sinds de verhoging van de ECB-rentetarieven zien we hypotheekrentes in Spanje van gemiddeld 4,5-5,5% voor zowel variabele als vaste rentes. Deze liggen dus gemiddeld 1% hoger dan de rentestanden in Nederland en België (jan 2024).

Rentetarieven bij Spaanse Hypotheek

Bij Spaanse Hypotheek vind je hypotheekrentes van gemiddeld 4,8%, maar in bepaalde gevallen kun je al terecht vanaf 2,7% rente.

Let wel op: rentetarieven voor buitenlanders zijn altijd maatwerk, er is géén vaste hypotheekrente. In het geval van een lagere hypotheekrente, gelden er wel andere voorwaarden voor je hypotheek. Denk aan een kortere looptijd of de noodzaak om andere bankproducten af te nemen. We vertellen je graag meer over het hele proces.

Er gelden in Spanje geen vaste rentetarieven voor buitenlandse aankopers. De hoogte van jouw rentetarief wordt bepaald op basis van jouw (risico)profiel. Dit is dus maatwerk voor zowel de Spaanse banken als brokers.

Bepaling van jouw specifieke rentetarieven door Spaanse bank

Veel woningaankopers die wij begeleiden bij Spaanse Hypotheek gaan er vaak vanuit dat het laagst mogelijke rentetarief óók wel voor hun zal gelden. In Spanje is dit niet gebruikelijk, zeker niet voor non-residenten. De rente die een bank in Spanje jou biedt, is afhankelijk van jouw dossier en de variabelen, zoals:

  • De kwaliteit van het onderpand
  • Wat is de aankoop- en hypotheeksom?
  • De looptijd die je mag aangaan
  • Hoeveel eigen vermogen kun je inbrengen?
  • Uit welke bron komt je inkomen (vast, flexibel, onderneming, etc.)
  • Welke bankproducten neem je nog meer af?

Fixeer jezelf dus niet op de laagste rente! Het is belangrijker dat jij een financiering vind die bij je past en uiteindelijk leidt tot de voordeligste maandlasten voor jou onder aan de streep. Spaanse Hypotheek is daar bij uitstek dé partner voor. Wij financieren al vanaf 2,7%, maar dit is niet altijd de voordeligste optie voor jou. Wij kijken samen met jou naar de beste optie.

Start je berekening bij ons

Houd er ook rekening meer dat het aantrekkelijk blijft om te investeren in Spaans vastgoed. De woningmarkt voor buitenlandse aankopers verschilt nog steeds erg van Nederland, en de prijzen liggen nog steeds gemiddeld 40% lager dan in Nederland.

Moet ik kiezen voor een variabele of vaste rente?

Het antwoord kunnen en mogen wij je niet geven. De keuze is altijd aan jou zelf. Afhankelijk van de Spaanse bank krijg je meestal de optie tussen een vaste rente (vastgezet voor een bepaalde looptijd) of een variabele rente (wisselt jaarlijks met de huidige bankrentes). Als een van de weinige partijen biedt Spaanse Hypotheek ook onder voorwaarden een mix van beide opties. Vraag ons naar de voorwaarden.

Bij de keuze voor een rente raden wij het aan om rekening te houden met deze zaken:

  1. Wat zijn de verwachtingen en voorspellingen van de economie én de ECB; en combineer dit met de looptijd van je hypotheek. Is de rente laag en de verwachting dat deze stijgt? Dan kiest met vaak voor een vaste rente. Is de rente hoog of wisselend en zijn er tekenen dat deze gaat dalen voor lange termijn? Dan is variabel mogelijk een optie.
  2. De wens van de Spaanse bank. De bank zal normaal gesproken liever zien dat jij voor een vaste rente kiest. Waarom? Omdat het meer stabiel is; de bank weet waar ze aan toe is. En anderzijds: als een variabele rente stijgt; dan is er een kans dat jij als koper de hypotheek niet meer kunt betalen. En dat scenario is voor een Spaanse bank mogelijk nóg erger.

Conclusie over hypotheekrentes:

De rentes zijn momenteel gestabiliseerd en bieden een goede basis om gericht zonder onzekerheid te kopen met een hypotheek. Helaas zijn hypotheekrentes ook door ons niet 100% te voorspellen, daarom werken wij onze analyses regelmatig bij. Weet wel dat de rentes die voor jou gelden altijd afhankelijk blijven van je profiel en goede onderhandelingen. En dat is precies wat Spaanse Hypotheek voor serieuze aankopers in Spanje mee helpt. Neem anders eens contact op.

Wordt een woning in Spanje jouw volgende verstandige beslissing?

Lage rentes? Opgelet!

Lijkt jou de rente in de aanbieding te mooi om waar te zijn? Dit is vaak het geval! Houd er rekening mee dat Spaanse banken lage rentes verstrekken in combinatie met het afsluiten van (vaak) dure verzekeringen. Op deze manier zijn de goedkope hypotheken niet altijd de meest voordelige. Onder de streep haal je het er dan niet uit! Laat je dus goed adviseren.

Meld je bijvoorbeeld als ondernemer aan voor de Spaanse Hypotheek Insiders. Dan ben je altijd op de hoogte van de meest recente ontwikkelingen. Óf download onze gratis whitepaper hieronder:

Hypotheek voor Ondernemers (incl. hypotheekrentes)

Gratis Whitepaper

Wil je graag weten hoe jij als ondernemer, DGA of vastgoedbelegger financiering in Spanje regelt én weten hoe de rentestanden tot stand komen? Download onze gratis whitepaper financiering voor ondernemers om inzicht te krijgen:

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.